Проведення ІIІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Література і місто: художній поступ»

Чи замислювалися ви колись, якими цінностями живе сучасне місто?

Глобальні урбаністичні процеси стрімко охоплюють людство, поглинаючи його індивідів, немов дощ спрагла земля. У таких умовах поступово зникає унікальна особливість кожної людини, забуваються загальнолюдські цінності – на це просто не вистачає часу. Щодня ми знаходимося у безперервній динаміці: наздоганяємо автобус, обертаємося навколо власної вісі на роботі, зустрічаємося з друзями, ведемо активне світське життя ввечері, відвідуємо тренажерний зал, мислимо, мріємо, проектуємо та конструюємо уламки свого життя з метою коли-небудь зібрати привабливу цілісну картинку. Але ж поки ми готуємо наполеонівський план будови «днів наших», вони, справжні, істотні, безупинно проходять повз нас.

Так і живемо, покладаючи свою душу на жертовний олтар мегаполісів, у вічній гонитві за грішми і владою. Чи є цьому розрада? Чи є порятунок?

Саме таке завдання постало перед кафедрою української літератури та методики її викладання факультету української філології та соціальних комунікацій Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, викладачі якої впевнені, що література має величезний потенціал і здатна звернути увагу людини на її життя та спонукнути до зміни світоглядних звичок.

З метою дати відповіді на такі актуальні питання, що торкаються взаємовідносин літератури і міста в контексті розвитку сучасного соціуму, 17 жовтня 2012 року на базі ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» кафедрою української літератури та методики її викладання була проведена ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Література і місто: художній поступ».

У роботі конференції взяло участь понад 120 відомих науковців і дослідників із різних куточків України (Київ, Львів, Слов’янськ, Запоріжжя, Донецьк, Дрогобич, Рівне, Переяслав-Хмельницький, Одеса, Миколаїв, Луцьк, Івано-Франківськ, Севастополь, Кіровоград, Ізмаїл, Кременець, Мелітополь, Кривий Ріг, Острог, Луганськ тощо), доповіді яких засвідчили глибокий інтерес до теми урбаністики та показали її багатовимірність.

Програма конференції складалася з пленарної частини, презентації наукових напрямів роботи кафедри української літератури та методики її викладання, секційних засідань та урочистого закриття, що завершило роботу конференції.

Відкрив конференцію проректор з науково-педагогічної роботи ЛНУ імені Тараса Шевченка Д.В.Ужченко, який наголосив на тому, що урбаністична література є органічною складовою сучасного культурного розвитку й дедалі набуває важливого значення. Декан факультету української філології та соціальних комунікацій Т.С.Пінчук наголосила на досягненнях факультету упродовж останніх років в цілому і кафедри української літератури та методики її викладання як його складової, закцентувала увагу на плідній праці над поглибленням наукових знань з філологічних дисциплін, на обміні досвідом та підготовці кваліфікованих спеціалістів-науковців для роботи зі студентами.

Із доповіддю «Тенденції розвитку сучасної урбаністичної літератури» виступила доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури та методики її викладання Фоменко В.Г., у якій наголосила на тому, що урбаністична література осмислює феномен міста в контексті сучасної світової культури та літератури, розглядаючи його як результат історичного розвитку людства.

Присутні на пленарному засіданні аспіранти, магістранти і студенти – майбутні молоді науковці, мали унікальну можливість послухати цікаві доповіді відомих вчених України.

Із науковими доповідями виступили: Кузьменко Володимир Іванович, доктор філологічних наук, професор кафедри світової літератури Київського університету імені Бориса Грінченка «Урбаністичні візії Михайла Ткача (до 75-річчя з дня народження письменника)»; Л.В.Чернієнко, кандидат філологічних наук, доцент кафедри всесвітньої літератури, Почесний професор ЛНУ імені Тараса Шевченка («Женщина в современном городе (на материале русской драматургии рубежа тысячелетий)»); Т.П.Шестопалова, доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури та методики її викладання («Місто як концепт виражальної редукції в поезії П.Тичини»); М.А.Нестелєєв, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри української мови та літератури Донбаського державного педагогічного університету («Повія як трагічна душа міста в контексті української літератури»; М.І.Калиняк, співробітник Інституту Івана Франка Національної академії наук України у Львові («Парадигма свій – чужий у моделюванні тюремного простору (на прикладі прозових творів І. Франка)».

На пленарному засіданні було презентовано науковий напрям роботи кафедри української літератури та методики її викладання «Урбаністична література як складова урбаністичної культури» започаткований завідувачем, професором, доктором філологічних наук В.Г.Фоменко у 2008 році. У процесі роботи над урбаністичною проблематикою розпочався процес формування наукової школи.

Викладачі кафедри української літератури та методики її викладання розробляють актуальні аспекти кафедральної теми: «Урбаністична концептосфера української літературної критики» (Шестопалова Т.П.), «Образ міста в європейській літературі» (Веретейченко І.А.), «Місто в різних літературних напрямах: дидактичний аспект» (Нежива Л.Л.), «Урбаністичний простір літератури для дітей» (Бойцун І.Є.), «Контекст міста в сучасній літературній мемуаристиці» (Савенко І.Л.), «Сучасні рецепції опозиції «місто-село» в урбаністичному контексті» (Негодяєва С.А. ), «Топос міста у прозі шістдесятників» (Двуличанська О.А.).

Кафедральна тема і наукова школа професора Фоменко В.Г. активно розробляється також магістрантами та аспірантами кафедри української літератури та методики її викладання.
Науково-дослідницька діяльність кафедри зацікавила науковців, як України, так і зарубіжжя. Визначено основні напрями наукової співпраці з Переяслав-Хмельницьким університетом імені Григорія Сковороди та Інститутом східнослов’янської філології при Університеті в Білостоці (Польща). З метою розвитку науково-дослідницької освітньої та інформаційно-аналітичної роботи укладено договір між Інститутом світової літератури імені О.М.Горького (відділ літератур народів СНД) Російської академії наук (Москва) і Луганським національним університетом імені Тараса Шевченка (кафедра української літератури та методики її викладання).
На конференції працювали секції: «Місто як дискурс» (керівник – доц. І.А.Веретейченко), «Методичні аспекти прочитання урбаністичної культури й літератури та актуальні питання сучасного дослідження української літератури» (керівник – доц. Л.Л.Нежива), «Візія міста в художній літературі» (керівник – доц. І.Л.Савенко), «Особливості прочитання локальних текстів» (керівник – І.Є.Бойцун).

З кожним роком актуальність урбаністичної тематики зростає, конференція розширює свої межі. Так, ще однією окремою секцією у цьогорічній конференції взяв участь Ровеньківський факультет Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. На пленарному засіданні виступили науковці університету, а після засідання секції «Місто як дискурс» (керівник – доц. С.А.Негодяєва), в холі приміщення Ровеньківського факультету була представлена виставка малярських робіт студентів спеціальності «Декоративно-прикладне мистецтво» на тему «Урбаністичні візії».

Савенко Ірина, доцент кафедри української літератури та методики її викладання Василець Олеся, студентка факультету української філології та соціальних комунікацій Савенко І. Проведення ІIІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Література і місто: художній поступ» [Електронний ресурс]/ Ірина Савенко, Василець Олеся.- Режим доступа: http://paralel-media.com.ua/p52954.html.- Назва з екрану

Контакты

Адрес:
291011 ЛНР,
г. Луганск, ул. Советская 78

Основная почта:
[email protected]

Резервная почта:
[email protected]

Карта сайта

Режим работы

Понедельник-Четверг - 9:00-18:00
Пятница - выходной
Суббота-Воскресенье - 9:00-17:00

Санитарный день - последний четверг месяца

На нашем сайте и в соцсетях в режиме 24/7

Счётчики

Яндекс.Метрика

Меню