Техніка декупаж: уміння створювати красу

2019 10 24Недарма кажуть, що Луганщина багата на талановитих людей. Яскравим прикладом цьому можуть бути творчі роботи у техніці «декупаж» викладача кафедри журналістики Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Ольги Антонової. Як каже сама майстриня, займатися цією справою вона почала нещодавно, але вже досягла гарних результатів. Про своє захоплення Ольга Вадимівна розповіла кореспонденту «НП».

- Пані Ольго, розкажіть техніку «декупаж»?

Колись дуже давно у розважальному журналі я випадково натрапила на статтю про декупаж. Техніка здалася мені досить цікавою, я не звернула на неї тоді особливої уваги. Згодом, коли навчалася в аспірантурі, у мене з'явилося бажання робити щось своїми руками, аби трохи відволіктися від написання наукової праці.

оли цілий день обробляєш велику кількість матеріалу, робиш дjлі дослідження, за деякий час у голові починає наморочитися. Для того, щоб відволіктися, необхідна фізична праця. Тоді я пригадала статтю про декупаж, і почала робити перші спроби в цьому творчому напрямі. Спочатку мені здалося, що це не складно, однак через деякий час стало зрозуміло, що тут є свої секрети. Тож я продовжувала заглиблюватися в таємниці і вчитися на власних помилках.

- Чим саме вас захопила ця техніка?

- Насамперед своєю універсальністю. Тим, що можна будь-якій речі надати оригінального вигляду, можливість імітації різних технік. також декупаж не потребує високих художніх умінь, що дозволяє максімально виразити себе як творчу.

Різновидів декупажу багато. З чого починали ви?

- Зараз мені цікаво пробити прикраси. А починала знайомитися з цим різновидом творчості, декоруючи деревину:дощечки, тарілочки, скриньки. Працювати з цим матеріалом легше за все, але й тут є свої труднощі - легше декорувати пряму поверхню, з вигинами робота набагато ускладнюється. Наступним етапом у творчості стало скло: я почала розмальовувати тарілки. Наразі, як я вже казала, більше роблю прикраси: для себе і для друзів. Багато хто просить зробити щось на подарунок для близьких для них людей, але переважно роблю щось для себе.

- Що вас надихає під час роботи?

- Зазвичай, це бажання спробувати якісь нові техніки, іноді надихають самі зображення або просто настрій. Для роботи може підійти все, що завгодно: скло, деревина, картон, пластик, навіть шкіряне взуття, - на що вистачить вашої уяви.

ДОВІДКА

Назва «декупаж» походить від французького слова, що означає «вирізати». Ця техніка набула поширення у XVII столітті в Італії як імітація розпису меблів. Вона використовувалась задля того, аби надати речам дорожчого вигляду. З часом таке мистецтво стало розвагою для світських дам, які для подібної обробки використовували не лише дерев'яні предмети, а і все, що потрапляло під руку. Сьогодні декупаж популярний не менш, ніж у XVII столітті, більше того, зараз техніка переживає друге відродження. А речі ручної роботи по всьому світі набувають все більшої популярності.

- Розкажіть про основні етапи створення «творчих цікавих новинок. по-перше, будь-яку поверхню потрібно спочатку обробити, знежирити, поґрунтувати акриловою фарбою так, аби вона було гладкою. Наступним етапом є нанесення зображення. Потім домальовуємо деталі і знов покриваємо спеціальним лаком.

Власне, лак - це головний секрет. Особливість декупажу багато проміжних етапів роботи. Деякі майстри роблять до 100 шарів. І кожен з них має добре просохнути перед тим, як приступати до нового етапу роботи.

- Ольго Вадимівно, а що означає такий цікавий термін - «сольові намистини» -у виготовленні прикрас? Сольові намистини - це техніка роботи-з полімерною пластикою. Робити такі намистинки не дуже складно: спочатку беремо полімерний пластик, який у «сирому» вигляді є гнучким і м'яким, формуємо кульки, потім обвалюємо їх у цукрі чи солі або суміші солі та цукру так, щоб крупинки вдавилися в кульки, потім запікаємо їх у духовці при певній температурі і, насамкінець, занурюємо у воду. І після цих дій отримуємо оригінальні намистинки, з яких можна зробити сережки чи кольє.

-Чи ділитеся своїми творчими доробками?

Звичайно. Зараз почали з'являтися студії творчості, наприклад, «Дім майстрів» (Луганськ), який очолює Олена Пучкова. Я сама відвідую його із великим задоволенням. Т тут ми проводимо майстер-класи, обмінюємось досвідом та новими техніками.

Багато моїх витворів дарую друзям. Взагалі вважаю, що речі повинні слугувати людині. Коли доробки накопичуються і нікого не цікавлять, починаєш замислюватися: а чи потрібне те, що ти робиш і чи робиш ти це правильно й добре? Тому дуже радію, коли речі знаходять своїх власників та радують собою людину.

- Нещодавно у вашому клубі відбулася виставка. Що вам на неї запам'яталося найбільше?

- Так, за ініціативи нашого клубу була проведена всеукраїнська виставка «Райдужний кіт». На мою думку, виставка була дуже вдалою. Найцікавіше те, що учасники надали свої вироби для благодійного продажу, організованого спільно з дитячою студією юних ведучих «Веселка». Гроші підуть на запис аудіо-книги для сліпих дітей, яку озвучили юні ведучі. А взагалі, на виставці панувала надзвичайна атмосфера захопленості і творчого польоту думки.

Отже, створити прикраси не лише для себе, але й для власної оселі можна й власними руками. І можна бути впевненими, що нічого подібного не буде у когось ще, а виготовлена для будинку чи квартири річ – справжнім ексклюзивом.

Фесенко, К. Техніка декупаж: уміння створювати красу [Текст]:майстриня Ольга Антонова / Катерина Фесенко

Катерина Фесенко,

фото Оксани Шепітько

// Новий погляд.- 2011.– 13 жовт. – С.5.:фото

Контакты

Адрес:
291011 ЛНР,
г. Луганск, ул. Советская 78

Основная почта:
[email protected]

Резервная почта:
[email protected]

Карта сайта

Режим работы

Понедельник-Четверг - 9:00-18:00
Пятница - выходной
Суббота-Воскресенье - 9:00-17:00

Санитарный день - последний четверг месяца

На нашем сайте и в соцсетях в режиме 24/7

Счётчики

Яндекс.Метрика

Меню